WhatsApp İle İletişime Geçin

Açık ve Kapalı Genleşme Tankları

Bize
Soru Sorun
Bizimle iletişime geçmek ve soru sormak için iletişim butonuna tıklayınız.
İLETİŞİM

Açık ve Kapalı Genleşme Tankları

01 Aralık 2019, 23:02
Açık ve Kapalı Genleşme Tankları

Açık ve Kapalı Genleşme Tankları

Genleşme Tankları , Diğer bir adı ile büzüşme tankları kullanılan sistem düzeneğinde gerek görülen su ihtiyacını karşılar ve bu sistemin basıncını düzenler. İki farklı genleşme tankı vardır. Açık genleşme tankları ve Kapalı genleşme tankları’dır.

Genleşme Tankları Çalışma Sıcaklıkları

Isıtma tesisatlarında , yani kazan dairesinde kullanılan genleşme tankları 90-70 şekilde çalışacak düzeyde üretilmektedir. Ön görülen kullanma suyu sıcaklığı 80 derecedir. Bunun üzerinde kullanımında membran arızası veya sibop arızası verebilir ve genleşme tankı görevini icra edemez. Genleşme tankları 10 derecenin altındada kullanılmaması gerekmektedir. Bu tür hatlar için soğutma gruplarında kullanılan bufer tankları önerebiliriz.

Şimdi iki genleşme tankını tanıyalım.

Açık Genleşme Tankı

Açık genleşme tankları , kapalı genleşme tanklarına göre bir nebze daha basit ürünlerdir. Açık genleşme tankları ortamda açık çalışır belli bir iç basıncı bulunmamaktadır. Bu şekilde olmasının amacı Isıtma sistemindeki su basıncının ortam basıncının üstüne çıkmasını engellemektir. Açık genleşme tankı kurulan sistemin en üst kısmından az daha üst kısma montajı yapılır. Isıtma cihazında genleşmeye başlayan su sıcak su hattında bulunan emniyet borusu yardımı ile Açık genleşme tankında biriktirilir. Açık genleşme tanklarında biriken su hattın soğuması ile oluşan su kaybını karşılamaktır. Bu sayede sistem basıncı dış hava basıncını geçemeyeceği için hattın emniyeti sağlanmış olur. Her ısıtma sisteminde kullanılan açık genleşme tankı birbirinden farklıdır ve olmasıda gerekmektedir. Sistemlerin kapasiteleri doğru belirlenerek kapasite de o yönde seçilmesi gerekmektedir. Açık genleşme tanklarına giden emniyet boruları kesinlikle kullanılması gerekmektedir. Bu sayede açık genleşme tankları görevini icra etmiş olur. Emniyet borularında kesinlikle kesme vanası kullanılmamalıdır.

Açık Genleşme Tankı Tesisat Bağlantı Şekli

 

Açık Genleşme Tankı Hesabı Nasıl Yapılır ?

Yukarıdada belirttiğimiz üzere sistem gereksimine göre açık genleşme tankı seçimi yapılması gerekmektedir. Sistemdeki su miktarı v.s iyi bir şekilde belirlenmesi gerekmektedir. Kazan üretim firmalarının ilgili kataloglarında su miktarlarını edinebilirsiniz , Bu bilgiye yer vermeyen olursada ilgili kazan firmasını arayıp bilgi alabilirsiniz. Su miktarını öğrendikten sonra , kazan suyu sıcaklıklarının değişimini belirlememiz gerekmektedir. Daha sonra su yoğunluğu ve hacmini , ısıtma sıcaklığının değişimi ile genleşen su miktarını bulmaktayız.
Örneğin genleşen suyu Vg ile gösterelim.
10 cm olan en düşük su miktarı ve üst kısımda yüzde kırk oranında emniyet kısmını düşünürsek. Genleşme tankı hacmi Vn öğrenilebilmektedir.

Sistemde Vs Litre Sistem çalışması sonunda genleşme sonucunda…
Vg: 0,08 Vs(lt) civarında artmaktadır.

Artmakta olan su hacmini biriktirecek açık genleşme tankının hacmi ise ;
Vgd : 0,0025 Qk (lt) Qk: Kazan Kalori Miktarı (kcal/h)

Isıtma kazanı ile açık genleşme tankı güvenlik boruları sayesinde birbirleri ile bağlantılı bir şekildedir. Güvenlik boruları ısıtma kazanı ile eğimli bir şekilde montaj yapılması gerekmektedir. Yine yukarıda söylediğimiz gibi güvenlik boruları üzerine su akışını önceleyecek her hangi bir parça takılmaması gerekmektedir.

Kapalı Genleşme Tankları

Kapalı genleşme tankı açıklamasında geçmeden önce daha önce paylaşmış olduğumuz Kazan İçin Genleşme Tankı yazımızı ve Genleşme Tankı Hesabı Yazımızı İnceleyebilirsiniz.

Açık genleşme tanklarını açıklarken kapalı genleşme tankları gibi daha sistemli değillerdir. Tesisat konuçlandırması sıkıntısı hemde sistemdeki problemler sebebi ile genellikle kapalı genleşme tankları kullanılmaya başlanmaktadır. Kapalı genleşme tanklarında kesinlikle emniyet valfi ve su basıncını gösterir manometre olması gerekmektedir.

Kapalı genleşme tankları genellikle membranlı olarak üretilmektedir. Çok sık olmamakla beraber azot yastıklı olarakda üretilebilmektedir. Kapalı genleşme tankları kullanılabilmesi için kullanılan sistem otomatik çalışabilmesi gerekmektedir. manuel müdehale ile yanması sağlanan sistemler için kullanımı doğru değildir.

Kapalı genleşme tankları içerisi (10 atü’lük bir tank için) 4,5 barlık hava basıncı olması gerekmektedir. Bu sadece membrana dolan su hava basıncı sayesine tesisata basınçlı bir şekilde aktarılır.

Genleşme Tankına Göre Emniyet Ventili Seçimi

Günümüz tesisatlarında her şeyi en iyi bir şekilde yaptığımızı düşünüyoruz. Kapalı genleşme tankları da bunlardan birisidir. Fakat genleşme tankı için kullanılması çok önemli bir yere sahip emniyet ventilini rasgele kullanmaktayız. Genleşme tankı kapasitesine göre emniyet ventilimizi belirlememiz gerekmektedir.

Emniyet Ventil çapı Isıtma gücü kW Kcal/h
DN 15 (R  ½”) 50 (45000)
DN 20 (R ¾”) 100 (90000)
DN 25 (R 1”) 200 (175000)
DN 32 (R1 ¼”) 350 (300000)
DN 40 (R1 ½”) 600 (ca. 500000)
DN 50 (R 2”) 900 (ca. 750000)

Kapalı Genleşme Tankı Montajı Nasıl Yapılır

 

Aşağıda bulunan resimden kapalı genleşme tankı bağlantısı ile alakalı fikir edinebilirsiniz. Tesisat bağlantısından önce kapalı genleşme tankı üzerinde olması şart olan Su basıncı göstergesi, emniyet ventili olması gerekmektedir. ve Kapalı genleşme tankının çalışma basıncı ayarlanarak yeteri kadar içerisinde hava olması gerekmektedir.

Öncelikle kaskad sistemler harici ısıtma kazanlarında her kazan için ayrı bir genleşme tankı kullanılması gerekmektedir. Kaskad sistemlerde ise kapasiteye göre genleşme tankı seçimi iyi bir şekilde yapılması gerekmektedir.

 

Örnek Genleşme Tankı Videosu

 

Yüksek Makina Mühendisi Orhan Kısa’nın Isıtma Ders Notları’ndan özgünleştirilmiştir.

Yılların bilgi ve birikimi ile TESSAN olarak gerek yurt içinde , Gerekse yurt dışında bir çok mekanik malzemede şimdiye dek olduğu gibi çözüm ortağı olduk ve olmaya devam etmekteyiz.

  • 0 (312) 394 00 25

  • 0 (312) 394 00 25

  • tessan@tessan.com.tr

  • İvedik OSB Mah. 1368 Cad. Melih Gökçek Bulvarı Eminel İş Merkezi No:18/51 Yenimahalle / ANKARA

  • Hafta İçi: 09:00 - 19:30 Arası.
    Cumartesi: 09:00 - 18:00 Arası.
    Pazar: Kapalı